EKONOMİİş Fikirleri

2024 İşyeri açmak için gerekli belgeler (Detaylı)

“Kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak.” kim istemez?

İşyeri açmak için gerekli belgeler: Kanun ve yönetmeliklerde, zorunlu şekilde çıkarılması gereken ve resmi devlet kurumlarına, bu resmi evraklarla birlikte müracaat edilmesi itibariyle işleme alınan dokümanlar olarak tanımlayabiliriz.

“İşyeri açabilmek için öncelikle, işyeri açma ruhsatına sahip olmak mecburiyetindesiniz.”

Peki, “İşyeri açmak için hangi belgeler gerekli?, İşyeri hangi belgeleri ister? Dükkan ruhsatı almak için neler gerekli? İşyeri açma izin belgesi nedir? gibi sorularınızın cevaplarını detaylı olarak aşağıda inceleyelim!

İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı nedir?

İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı, işletmelerin yasal faaliyetlerini sürdürebilmesi için zorunlu, kanuni bir ruhsattır. İşyeri açmanız ve ruhsatınızın olmaması durumunda, işyerinizi kapatılması ile birlikte tarafınıza yüksek miktarlarda cezai yaptırım uygulanmasına neden olmanız kaçınılmazdır.

İşyeri açma ruhsatı için gerekli belgeler nelerdir?

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları yasal olarak; “3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu, 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu ve 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliği” ne istinaden verilmektedir.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı 3 ana gruba ayrılmıştır.

10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren; “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliği” ne göre 3 grupta düzenlenmiştir.

1– Sıhhi Müesseseler,

2– Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri,

3-Gayri Sıhhi Müessese.

 Sıhhi Müesseseler

Sıhhi müessese tanımı: Et ve balık ürünlerinin satıldığı yerler, market, kuruyemişçi, şarküteri, manav, kantin ve pastahaneler, ekmek bayileri, lokanta, bakkal, kafeterya, büfe, berber ve kuaför, taksi durağı, kapalı açık otopark, oto galerileri, büro, her türlü satış yerleri, hamam, sauna gibi “Gayrisıhhi Müesseseler dışında kalan” her türlü işyerleri olarak tanımlanmaktadır.

Sıhhi Müesseselerde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı için gerekli belgeler nelerdir:

1- Başvuru / Beyan Formu

2- 1 adet fotoğraf (Şahıs)

3- Nüfus Cüzdan Fotokopisi (T.C. No)

4- Şahıs ise (Oda Kayıt Belgesi ve Esnaf Sicil Tastiknamesi)

5- Şirket ise (Ticaret Sicil Tastiknamesi ve Oda Kayıt Belgesi)

6- Tapu  Fotokopisi veya Kira Sözleşmesi

7- Yapı Kullanma İzni

8- Vergi Levhası Fotokopisi

9- İmza Sirküleri (Şirket)

10- İtfaiye Uygunluk Raporu

  • Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddelerin üretildiği, satıldığı ve  depolandığı işyerleri,
  • Otuz kişiden fazla çalışanı bulunan işyerleri,
  • Ana giriş kapıları dışında cadde ve sokağa doğrudan bağlantısı bulunmayan ve birden çok işyerinin birlikte bulunduğu çarşı, işhanı ve benzeri işyerleri,
  • Restorant, Kafeterya, Kebapçı, Lokanta, Kebap Salonu ve İçli Pide Fırını, Çay ocağı, Büfe (Sandviç ve Döner Satış Yeri), Kebap Satış Yeri, Pastane.     

11- Yangın Tüp Faturası (Her 100 m2 için 6 kg)

12-  Ustalık Belgesi (Gerekli Olanlar)

Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yeri

Umuma açık istirahat ve eğlence yeri: Kişilerin tek tek veya toplu olarak eğlenmesi, dinlenmesi veya konaklaması amacıyla açılan pansiyon, motel, otel, kamping yerleri ile birlikte; meyhane, pavyon, gazino, bar, birahane, taverna, içkili lokanta yerler; sinema, kahvehane ve kıraathaneler ile kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri ve sirkler, internet kafeler, lunaparklar ve benzeri yerlerdir.

Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı için gerekli belgeler:

1- Başvuru / Beyan Formu

2- 1 Adet Fotoğraf

3- Nüfus Cüzdan Fotokopisi (T.C. Kimlik No.)

4- Şahıs ise (Oda Kayıt Belgesi ve Esnaf Sicil Tasdiknamesi)

5- Şirket ise (Ticaret Sicil Tasdiknamesi ve Oda Kayıt Belgesi)6- İmza Sirküleri (Şirket ise)

6- Tapu  Fotokopisi veya  Kira Sözleşmesi Fotokopisi

7- Vergi Levhası Fotokopisi

8- Mesafe Krokisi

9- Ustalık Belgesi (İçkili Restoran, İçkili Lokanta )

10- (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin tapuda kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda kat maliklerinin oy birliğiyle aldığı karar (Noterden)

11- Yapı Kullanma İzni

Çalışan evrakları:

1-  Adli Sicil Kaydı

2- Nüfus Sureti (Muhtarlıktan)

3- Sağlık Raporu resmi kurum onaylı (Bulaşıcı hastalığı yoktur ibaresi bulanacak)

Gayri Sıhhi Müessese

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 184. maddesi 3. fıkrasına istinaden 12.10.2004 sonrası yapılan yapılarda açılacak sınai işletmelerde yapı kullanma izin belgesi (iskan) şartı aranmaktadır.

(Her türlü İmalathane (2 ve 3. sınıf dahil), Atolye, Depo, Lpg İrtibat Bürosu)

İskan belgesi; tüm 2. ve 3. sınıf gayri sıhhi müesseselerde ön şart olarak, iskan belgesi olsa dahi konut sahasında bu tür işyerlerinin faaliyet gösterebilmeleri izni, ilgili Müdürlükler tarafından tetkiki neticesine göre verilir.

1- Başvuru formu (müdürlükten alınacak),

2- Kira kontratı aslı ve fotokopisi veya Tapu senedi (fotokopi olabilir),

3- Yapı kullanma izin belgesi (iskan olacak),

4- Vergi levhası aslı ve fotokopi,

5- Kat Maliklerinden muvafakat name örneği,

5- Şirketler için ilave olarak Ticaret Sicili Gazetesi ve İmza Sirküleri.

7- Emisyon izni veya analiz raporu (gerek görülürse),

8- Deşarj izni veya analiz raporu (gerek görülürse),

NOT: Yapılan işin niteliğine müteakip ilave bilgi ve belgeler istenebilmektedir.

Ekmek fırınları dahil her türlü 2. ve 3. sınıf gıda imalathanesi türü işyerleri belediyemizden “GAYRI SİHHİ MÜESSESE” ruhsatı aldıktan sonra “Tarım İl Müdürlüğünden” üretim faaliyet izni alacaktır.

Mesul Müdür

2005/9207 Karar Sayılı  İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 35. Maddesine göre; Umuma Açık İstirahat ve Eğlence yerinin sahibinin tüzel kişi olması halinde, işyerini idare etmek üzere bir mesul müdür görevlendirmelidir.

 Mesul Müdürlük için gerekli belgeler:

1- 1 adet fotoğraf,

2- Nüfus cüzdan örneği,

3- Ruhsat fotokopisi,

4- Noterden mesul müdür sözleşmesi,

5- İkametgah İlmühaberi,

6- Savcılıktan adli sicil belgesi,

7- Resmi hekim onaylı sağlık raporu. (bulaşıcı hastalığı olmadığına ibaresi bulunacak)

Canlı Müzik Yayını

2005/9207 Karar Sayılı  İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 38. Maddesine göre, içkili yerlere ve çay bahçelerine halkın huzur ve sükunu ile kamu istirahatı açısından sakınca bulunmamasına müteakip yapılacak ölçüm ve kontroller sonucunda canlı müzik izni verilir.

Canlı müzik yayını yapılması planlanan işyerleri için gerekli belgeler:

1- Dilekçe,

2- 2 adet Fotoğraf. (Şahıs ise)

3- Ruhsat Fotokopisi,

4- İmza Sirküleri (Şirket ise),

Hafta Tatili Ruhsatı

394 sayılı Kanun hükümlerine istinaden Hafta Tatili ve Bayram günlerinde açmak isteyen işyerlerine hafta tatil ruhsatı düzenlenir.

 Hafta Tatil Ruhsatı için gerekli belgeler:

1- Şahıs ise 2 Adet Fotoğraf,

2- Hafta Tatili Ruhsatı varsa aslı,

3- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Fotokopisi,

İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı için aranacak asgari şartlar:

1- İşyeri amacına uygun bir şekilde tasarlanmış, temiz ve aydınlık olmak zorundadır.

2- İşyerinin havalandırma sistemi bulunacak; ısıtma/soğutma ve soba, kalorifer veya klima arasından uygun olanı ile yapılacaktır.

3- Tek ruhsatla açılan ve fakat birden fazla faaliyet gösteren işyerlerinde, her faaliyet dalı için o faaliyetle ilgili bölümlerde öngörülen şartları ayrıca sağlayacaktır.

4- On iki ve fazla sayıda çalışanı bulunan işyerlerinde; kıyafet değiştirme kabini, dinlenme yeri, bay ve bayan için ayrı tuvaletler bunması zorunludur. Fakat birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezi, iş hanı, pasaj, terminal, tren garı gibi yerlerde ortak kullanıma ayrılmış yeterli sayıda; lavabo ve tuvalet mevcutsa, buralarda açılacak işyerleri için ayrı olarak tuvalet ve lavabo şartı aranmaz.

5- İşyerinde ortaya çıkan çöp ve benzeri atıkların toplanması ve muhafazası için gerekli tedbirler alınması zorunludur. Ayrıca işyerine ait atık suyun uygun bir şekilde tahliye edilmesini sağlayacak bağlantının bulunması gerekli.

6- Yiyecek ve içecek satılması planlanan, depolanan ve servisi yapılacak işyerlerinde, yiyeceklerin hazırlandığı bölümlerin tabanları, duvarları ve yiyeceğin temas ettiği yüzeyler seramik, mermer, paslanmaz çelik gibi kolay temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir olmak zorundadır. İşyerinin tavanları küflenmeyi, buğulanmayı, pislik oluşumunu engelleyecek; kapılar, kolay temizlenebilir ve gerektiğinde dezenfekte yapılabilecek nitelikte olmalıdır. İşyerinin yemek hazırlama ve pişirme bölümünde oluşan buhar, koku, duman ve benzeri kirleticileri tahliye edecek baca sisteminin kurulması/bulunması gereklidir.

7- İtfaiye raporu alması gerekmeyen işyerlerinde çalışanların ve müşterilerin güvenliğini sağlamak amacıyla yangına karşı önlemler işyeri ruhsat sahibinin sorumluluğundadır.

8- Umuma açık istirahat ve eğlence yerleriyle, kişilerin yoğun olarak giriş-çıkış yaptığı alan ile yangın vb. olağanüstü durumlarda kullanılacak giriş ve çıkışlar ayrı kapıdan olacak, tahliye çıkışları uygun yönlendirme levhaları ile gösterilecektir.

9- Umuma açık istirahat, eğlence ve konaklama yerleriyle lokantalarda ve pastanelerde şehir şebekesine bağlı su bulunması gerekmektedir. Ayrıca sigara içilen ve içilmeyen bölümler birbirleri ile duvar veya camla ayrılmalıdır.

10- Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, düğün salonları, konaklama yerleri, lokantalar ve benzeri işyerlerinde bulunan tuvaletlerin zeminleri ve duvarları mermer, seramik ve mozaik gibi kolay temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir malzemelerle kaplı olması zorunludur. Tuvalet ile mutfak yan yana bulunmaması gerekmektedir.

NOT: Bu içeriğimizi şuanda okuduğunuza göre, işyeri açmak düşüncenizi somut olarak uygulamaya karar vermiş bulunuyorsunuz.

“Finans.org olarak; yeni iş hayatınızda başarılar diliyor, karar vermiş olduğunuz fikrinizin size bol kazançlar getirmesini temenni ediyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu