Konkordato Nedir? Nasıl İlan Edilir?
Konkordato Hakkında
Konkordato genel olarak, borçların ertelenmesi anlamına gelen mali yönden durumu kötü olan borçluların durumlarını yeniden yapılandırma seçeneği olarak tanımlanmaktadır. Konkordato terimi, İtalya kökenli olup “concordato” olarak bilinir. Tarihte, papalık ile diğer ülkeler arasındaki yapılan anlaşmalar için kullanılmıştır.
Konkordato nedir? Nasıl ilan edilir? Konkordato çeşitleri nelerdir? İflas ile Konkordato arasındaki fark nedir? detaylıca inceleyelim.
Konkordato Nedir?
Konkordato, henüz iflas etmemiş lakin borçlarını ödemekte zorluk yaşayan borçluların alacakları ile anlaşma yapılarak borçlarını yeniden yapılandırdığı hukuk bir işlemdir.
Bu anlaşma ile borçulular, alacaklılara karşı ödemelerini hukuki olarak mahkeme kontrolünde ödemeyi taahhüt eder. Bu süreç, borçlunun, alacaklılara karşı ödemelerini mali olarak ödeyebileceği koşullarda yapılandırır. Konkordato eden borçlunun, konkordato nedeniyle mal varlığı üzerindeki icra takipleri durmaktadır. Konkordato genel amacıyla borçlunun, mali durumunu düzelterek, borçlarını ödeyebilmesi amaçlamaktadır.
- Konkordato Komiseri
Konkordato ilan edilmesi ile birlikte, borçlunun mali durumunu denetleyen mahkeme tarafından konkordato komiseri tayin edilmektedir. Komiser, konkordato süreci boyunca borçlunun, mali durumunu inceleyerek alacaklıların haklarını korumakla ilgili tedbirler almaktadır.
Konkordato Çeşitleri Nelerdir?
Konkordato çeşitleri 3 şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlar;
- Adi konkordato
Adi konkordato sistemi, alacaklıların alacaklarından vazgeçerek, borçlu ile belirli bir miktar üzerindeki tutarı toplu olarak ödeme yöntemiyle borcundan kurtulabilir. Diğer bir yöntem ise, borçlunun ödeyeceği toplam tutar aynı kalacak şekilde, alacaklı ile uzlaşılan anlaşma ile birlikte ödemenin bir kısmı ertelenebilir ya da taksitlendirilir.
- İflas sonrası konkordato
Mevcut durumu itibariyle iflas ettiğini ilan eden borçlunun, başlatmış olduğu konkordato çeşitidir. Konkondato ilanının onaylanması durumunda ise borçlunun iflas ilanı geçersiz sayılır ve konkordatonun ilan edilemesi ile değil iflas hükmünün kalkması ile birlikte; onaylanan koşullarda, borçlu ödemelerini yapmakla mükelleftir.
- Mal varlığının terkiyle yapılan konkordato
Borçlu ile alacaklıların arasında yapılan bir konkordato anlaşmasıdır. Tarafların anlaşmaları halinde borçlu, mal varlığı üzerinde bulunan tasarruf hakkını veya mal varlığını kısmen/tamamen üçüncü kişilere devretme hakkını, alacaklılara devreder. Bu şekilde alacaklılar, borçludan alacaklarını devredilen mal varlığı üzerindeki tasarruf hakkı ile elde eder. Bu konkordato çeşitinde temel amaç, borçlunun iflas sürecinde mal varlıklarını çok daha düşük fiyatlarla kaybetmesinin önüne geçerek, alacaklılarıda alacaklarını temin edemeyecekleri uzun bir iflas sürecinden korumuş olur.
Konkordato Nasıl İlan Edilir?
Sermaye şirketleri, şahıs şirketleri ya da kooperatifler firmaları, borçlarını ödemesi gereken periyotlarda ödemeyeceklerini gördükleri durumda; borçlalarını ödeyebilmek amacıyla, borçlarını vadelendirmek veya borçlarında belirli düzenlemelerin yapılarak, iflas etmemek amacıyla konkordato talep eder.
Konkordato başvurunda bulunan borçlunun, konkordatonun onaylanması durumunda borçlarını ödeyebilecek durumda olması gerekmektedir. Buradaki krtik husus, konkordato ilanı ile borçlu, borçlarından kurtulamacağını bilmesi oldukça önemlidir.
Konkordato ilanı nasıl yapılır, borçlu Asliye Ticaret Mahkemesi‘ne konkordato için gerekli evrakları hazırlayarak başvurur. Bu süreçte, konkordato komiseri ya da mahkemece farklı evraklarda istenebilmektedir.
- Konkordato süreci; geçici mühlet, kesin mühlet, alacakların toplanması ve mahkemenin konkordato tastiki olarak 4 aşamadan oluşur.
- Alacaklıların, konkordato için en az yarısının kabul etmesi şartı bulunur.
- Konkordato süresi en fazla 23 aydır.
Konkordato için gerekli belgeler
Konkordato için gerekli belgeleri 5 gruba ayrılmaktadır. Aşağıda sırasıyla bu belgeler nelerdir, birlikte bakalım.
Borçlunun mali durumunu gösteren belgeler:
Bilanço, gelir-gider tablosu, alacak ve borçların belirtildiği belgeler ve malvarlıklarını gösterir her türlü belgelerdir.
Konkordato ön projesi:
Borçların ne zaman, nasıl ve ne şekilde ödeneceğini, gerekli kaynakların nasıl sağlanacağını gösteren projeye olarak tanımlanır.
Alacak listesi:
Alacaklıların kim olduğunu, alacakların ne kadar olduğunu ve alacaklıların hangi imtiyazlara sahip olacağını gösteren listedir.
Proje ile malvarlığı karşılaştırma tablosu:
Mahkemeye sunulacak olan konkordato ön projesine göre, alacaklıların borçludan; ne kadar alacaklarını karşılayabilecekleri ile iflas durumunda ne kadar alabileceklerini mukayese eden tablodur.
Finansal analiz raporları:
Bağımsız denetim kuruluşunca hazırlanan konkordato ön projesinin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu gösteren finansal analiz raporlarınında sunulması gerekmektedir.